26.kolo Jarní Vokálova mise splněna - Harrachov neskutečným způsobem potvrdil účast v B třídě a Ďolíčkem burácelo deset...deset...

TJ Jiskra Harrachov : TJ Lučany nad Nisou    10 : 2 ( 6 : 1)

               

       Sobotní předposlední zápas jara navazoval na již 5. ročník úspěšné charitativní akce „Pomáháme fotbalem“. V důsledku toho jsme si vylepšili průměrnou jarní diváckou návštěvnost Ďolíčku. Na druhou stranu nejvyšší návštěva jara byla zavazující, a ač to prvních dvacet minut nevypadalo, přišli si fanoušci na své a krásné góly potěšily snad všechny i zapšklé fandy.

      První šance jsou na naší straně.  M.Tuhela vybídl R. Barbořáka, ale zakončení dopadlo stejně jako o pár minut později v obráceném gardu. Potom se nechali slyšet hosté, kdy jsme je sami vyslali na bránu, ale koště našeho nejlepšího zametače jara M.Davida bylo v pohotovosti. V 15. minutě zahrozil pěknou střelou lučanský J.Pavelka a ze 40 metrů a rázně vzbudil našeho gólmana. 

     Hra se v tu dobu motala kolem obou vápen a nic nenasvědčovalo nějakým neobvyklostem. Zvláště když se první gól zrodil po nešťastném zásahu našeho pavouka T.Kyncla, kdy jeho chapadla byla v akci poprvé. Zosnovaná pavučinka však svázala nohy útočníkovi natolik, že ve vápně padá k zemi. Následnou penaltu ze 16. minuty  J. Chroustovského sice J. Vrána vystihuje, ale dobře kopnutá se prostě chytit nedá  – 0 : 1.

      Ale to by nebyl jarní Harrachov, kdyby si to nechal líbit a neopětoval stejnou mincí.  V akci opět T. Kyncl, kterého podťal metr za velkým vápnem jeden u obránců. Rozhodčí neponechal výhodu a fouknul přímý kop. To však netušil, že z těchto míst máme zpět ve své střelecké formě útočníka a předstopera z donucení v jedné osobě a ten má tento flíček jako svoji laskominku. Míč obtáčí vrchem zdi a zapadá přesně k tyči – 1 : 1.

      A pak to začalo  I.

-           24. minuta z poklidu dění se napřahuje opět V.Veselý 2 metry za středovým kruhem a pumelicí, která se vidí jen párkrát za fotbalový život, zavěšuje střelou dalekého doletu, přesně k levé tyči nešťastného gólmana J. Neprasila  - 2:1

-          27. minuta M.Tuhela využívá zapadajícího sluníčka, a i když z kratší vzdálenosti, výsledek stejný - 3:1.  V tu dobu a poprvé ozývá nesmělé „dejte jim bůra, dejte jim bůra“ (jak skromné zvolání pro tento zápas:) )

-          28. minuta utočí už i poslední R.Bergmann jeho hlava trefuje R.Kroupu, který už to tam nějak donesl na rukou – 4:1

-          30. minuta M.Tuhela (toho kluka to fakt musí bavit) nechal shořet na popel pravého obránce, naráží o břevno R.Barbořákovi a ten hlavou bezpečně nabízí ručník lučanským na 5:1.

Tato smrtící desetiminutovka přikovala celou hostující lavičku do střídačky a bylo zajímavé sledovat bezmocné bafuňáře Lučan, kteří než polkli slinu, prohrávali o třídu bez možnosti zasáhnout do jasného vývoje zápasu. Také pro lučanského brankaře to byl nešťastný zápas a tipnul bych si, že vícekrát lovil balon ze sítě, než měl zákroků. Ke cti všem slouží, že i přes tento výprask, udrželi nervy na uzdě a neseřvali se.  Nebo to možná byla bezmoc po desetiminutovém gólobití, kdy jim to tam napadalo jak při průtrži banánových mračen.

      Do půle zbývalo dlouhých 15 minut a následná ojedinělá propagační střela hostů, jmenovitě P.Bukvice z 38. minuty, spíše připomněla, že hosté jsou ještě na hřišti. A když už se dostali k útočení, M. Tuhela  se vyslal sám z půlky na brankaře. Balon sice posílá do špeku, ale bezmocně vybíhající brankař trefuje míč za vápnem tak nešťastně, že se odrazil přímo do běhu Michala. Ten měl tolik času, že si mohl klidně skočit na jedno do vedlejšího stanu. Pak jej ještě napadlo - jestli nemá dát za 5 hlavičkou, ale nakonec se mu lučanských zželelo a jen prostě sprostě zavěšuje na 6:1. Tím končí povedená třičtvrtěhodinka a šlo se do kabin.

             O přestávce využili někteří výjimečných nadstandardních služeb nových iontových nápojů a šlo se na další porci kvalitního fotbalu.

 A pak to začalo II.

-          50.minuta T. Kyncl v akci potřetí. Zadák hostů zaváží balón ke své brance, ramenem si odstavuje dotírajícího Tomáše a nejdřív to vypadalo, že Tomáš bude nemilosrdně proceděn pletivem, ale k  jeho velkému překvapení náš chasník souboj ustál a jeho klasické nohy nedavajky mu míč po sérii obíraček sebraly a pak už jen stál někdo v bráně a tak pohodlně zavěšuje na 7:1.

-          55. minuta R.Bergmann si taky chce dát gól, když o ten první přišel. Jak by řekl Karol Polák klasická trma vrma a gól - 8:1. A to už Ďolíčkem znělo smělé „deset, deset“

-          57.minuta - pěkná akce J.Poselta, který dokázal, že není žádný hamoun a ač mohl sám zavěsit, přihrává na lépe postaveného M.Tuhelu a ten již svým třetím jarním hattrickem zvyšuje na 9:1.

-          63. minuta odměna pro našeho srdcaře  J.Poselta a splněné přání plných ochozů - DESET !!!

A pak už to skončilo. Tedy pardon pak se ještě prosadil v 81. minutě J.Koudelka. Ale to už skončila jarní sezóna zraněním pro další oporu Harrachova a kapitána R.Bergmanna, který se, po bezvýznamném souboji u postranní lajny, s těžkým výronem kotníku válel po lavici v kabině a chladil a chladil a … Konec zápasu se již dohrával z povinnosti. Stav 10 : 2 se fakt těžko obrací :)     

 Co na závěr?  Půlka mužstva vylepšila svoje postavení… a to nejvíce ve střelecké tabulce. Za zaznamenání stojí třetí hattrick Michala Tuhely. Ale hlavně - jarní zběsilá ale zdařilá honička na udržení B. třídy se tedy povedla excelentně.  Již nyní se těším na zhodnocení celé sezóny.

        Jen tak jednoduché počty to však nejsou.  Před dvěma koly bylo v tabulce 9 mužstev v pásmu sestupu, z toho 6 celků v pěti bodech po 6. pozici tabulky. V posledních kolech se tak mohlo dít ledacos. My budeme doufat, že největší nedoraz FAČru, kdy se do poslední chvíle neví, kolik mužstev sestupuje, nepřipraví ještě nějaké další překvapení.

A tak trocha zapeklitých čísel neuškodí:

Pokud bychom v posledním zápase neuspěli a nejbližší oba konkurenti ano, tak bychom měli všichni stejně bodů, a tak o umístění v tabulce dále rozhoduje brankový rozdíl vzájemných utkání.  

Harrachov : Plavy 6:6, Harrachov: Rokytnice 5:5, Plavy: Rokytnice 4:4, tzn. ani toto tedy nerozhodne a  pikantnosti dále pokračují. Dalším kritériem je vyšší počet střelených branek ze vzájemných utkání. A to je - Harrachov 11, Plavy 10, Rokytnice 9. A tak další pomocný bod – vyšší počet vstřelených branek celé soutěže nám sice také přeje (+7), ale již není potřeba, protože i kdyby se někdo urval a nastřílel 20 branek, nic mu to platné nebude (neplatí při rovnosti dvou mužstev). Takže pátý vstřelený gól o tyč v Rokytnici by měl cenu zlata.  Ale to je jen teorie, uvidíme…