21.kolo Nečekané 3 body pro Harrachov zařídil debutant v základu - David Morávek

                              

TJ Sokol Horní Branná  : TJ Jiskra Harrachov  2 : 3 ( 0 : 1)

     Velmi horká půda v Horní Branné nás začala pálit již v Harrachově, kdy jsme zjistili, že z 18 nominovaných hráčů se dostavilo pouze 10 a nebýt Jirky Kobra, který doléčuje zranění, mohlo se stát, že pošleme soupeře do přesilovky. Opět se ukázalo, jak nám nedělní termíny nesvědčí. Vinou několika omluvenek, pracovních povinností, ale také několika podpásovek, se stalo, že jsme málem zavařili mobilní síť.  Nakonec nezbylo než semknout 11 statečných do šaten a čekat zda se podaří dojet aspoň dvěma náhradníkům v průběhu zápasu.

  Místní hlasatel, který nás sympaticky označil za štiku jara,  tak mohl před začátkem zápasu nahlásit do základní jedenáctky vedle zkušeného M. Tuhely i debutanta v základu – D. Morávka. Toto spojení vyplynulo z výše zmíněných okolností a je dobré zmínit slova trenéra K.Vokála, který zkušeně poznamenal v kabině „No co…nedá se nic dělat, někdy i slepená sestava umí zázraky“. Možná sám netušil jakým bude prorokem.


    V rozhovoru s místními byl znát určitý respekt k našim předchozím výkonům a počátek hry se nesl v tomto duchu. Domácí jsou zprvu zaskočeni naší kombinační hrou. Již ve 3. minutě se po dlouhém autu Poselta letícím až do brány nikdo z našich neprodral do zakončení a domácí zadák odkopává z lajny.  Odpověď na naši bránu vysílá v 5. minutě domácí O. Vašek. Jeho střela končí metr vedle tyče. V 9. minutě domácí rozehrávají roh. K odraženému míči se dostává  J. Poselt a z vlastní půlky posílá po lajně milimetrovým pasem M.Tuhelu.  Ten po levém křídle potáhl až do rohu vápna a místo střely nachází před bránou našeho benjamínka D.Morávka, který s klidem starého mazáka nekompromisně doklepává do sítě na 0:1.


  Domácí jsou touto situací nemile zaskočení a zvyšují obrátky. Problém byl však v jejich nepřesném zakončování a neustálém remcání o každé situaci. Chvílemi to vypadalo i na inzultaci rozhodčího… no prostě Branná.  Je však nutné uznat, že rozhodčí měl utkání pevně v rukou a jeho karetní mariáš,  (rozdal celkem 10 karet, z toho jednu se žolíkem pro J. Pešinu), byl v tomto tvrdém utkání asi nutností. Z tlaku domácích jsme se vymanili v 33. minutě J. Poseltem, který v samostatném náběhu zbytečně zasekává a posílá na paty našich tří nabíhajících chrtů. K míči se ještě doslal M. David a pumelici posílá 20 čísel nad břevno.

        V dalším průběhu hry se nervózním domácím stále nedařilo vyrovnat a to ani po krásné střele z 30 metrů, kdy v 39. minutě posílají domácí padající list. Náš gólman  J.Vrána zaplachtil a s obtížemi vytlačil na břevno, ale napodruhé šanci zlikvidoval. Domácí tlak vrcholí další střelou nad, stále více vymotanějšího T. Jóna. Minutu před koncem má ještě 100% loženku J.Paulů, který byl tak překvapen rotujícím míčem, že jej před prázdnou bránou dokázal jen nohejbalově podseknout do autu a tak poločas končí překvapivě naším jednogólovým vedením.

   V šatně bylo cítit, mimo klasického smradu, odhodlání všech hráčů položit za výsledek život. To už se dovalil z Prahéé i L.Horáček a jal se posílit lavičku o plného jednoho hráče. Mezitím se někde na kruháči v Jilemnici kroutil D.Medal. To byla veškerá naše palebná síla, jelikož T.Kyncl se do konce zápasu zřejmě ze žumpy nevydrápal. 

       Odhodlání domácích pokračovat v tlaku z konce poločasu, dostává vážnou trhlinu již ve 49. minutě, kdy si nouzově složené duo zopakovalo navlas stejnou akci ze začátku zápasu. Tuhela potáhl, nahrál před bránu a střelec zápasu D. Morávek opět vlní sítí a naprosto šokující, ale zasloužená odměna za vysedávání na lavičce je na světě.  Gratulujeme k premiérovým dvěma gólům (Láďa má jen jeden :) ).

      Byla jen škoda, že o minutu později dostáváme gól my. Při dobré šanci domácích, kdy už to vypadalo, že je zažehnáno největší nebezpečí a  A.Vodseďálek vyveze balón, se pokládá pod jeho nohy přes balon upadnuvší útočník domácích.  Všichni harrachovští čekají na odpískání faulu, ale soupeř využívá zmatku a po centru do vápna T.Fiedler snižuje na 1:2.

     Pak se Vám začali dít věci. Domácí cítí šanci na zvrat výsledku a chtějí všemi prostředky poručit větru dešti, když si uvědomují, že to nejde, nějak zázračně se jim v Branné zastavuje čas na padesáté minutě a ta trvá dalších pět minut. Ještě že jejich časomíru opět spouští naše třetí branka, kdy J.Kobr nápřahem na nevídanou pumelici NE - vysílá střelu do opačného rohu ale trefuje tak ne - ŠŤASTNĚ, že se málem polechtal špuntem za uchem. Brankař domácích T.Hofman tento husarský kousek neprohlédl a vydal se skokem k opačnému rohu obrany. Míč mezitím málem narazil na brankovou čáru, ale zaplať pánbůh – došel :) 1:3.

      Zoufalství domácích tak dostává další ránu a před 140 diváky se marně pokoušejí o vykřesání jiskry naděje. Jenomže Jiskra Harrachov je proti, ale chybka A.Vodseďálka v podobě nešťastného zákroku  na domácího útočníka při pohybu ven z vápna přeci jenom končí na penaltě. Tu v 64. minutě kope T. Jón do středu brány a s tečí J.Vrány snižuje na 2:3.

    Jejich snahu o vyrovnání hatí nestor domácích J.Pešina, který se v družném rozhovoru s R.Barbořákem nerozpakuje použít silnější přirozená slova o mužském ohanbí. Rozhodčí se červenal až za ušima a z kapsičky vytáhl kartonek nemlich stejné barvy. Zápas tak končí naší převahou v poli ale ta herní je na straně soupeře a tak vyztužit naši hru přichází v 77. minutě D.Medal, který již našel výjezd z kruhového objezdu a střídá J.Kobra.  Tomu se na noze udělal puchýř velikosti mexického dolaru a posvětit mu jej přišel při odchodu do kabin i rozhodčí. To už se blížil závěr zápasu a když se neujala ani hlavička  domácího stopera M. Jindřiška po dlouhém autu, bylo jasné, že horká půda v Horní Branné začíná vychládat. Zvláště potom, co její pažit zmrazil dvěma góly sedmnáctiletý bombér a o to je výhra sladší.