5.kolo Výprask v Roztokách

        TJ Sokol Roztoky u Jilemnice : TJ Jiskra HARRACHOV   7 :  2  (1 : 1)                                                                 

                                      

 Nelze začít jinak než poznámkou o splněném snu každého trenéra o plné lavičce, kdy se k zápasu dostavilo 18 hráčů a to se v Harrachově nestává každý týden.  Mohlo by se zdát, že bude tento zrealizovaný sen výhodou, stal se nakonec příčinou domnělého příkoří. Ale od začátku…    

    Zápas vlastně začal již v šatně. Nejdříve si po zásluze smetánku slízli za kvalitně vedené tréninky P.David s  L. Horáčkem. Jejich pestré a zábavné středy, jsou jedním z hlavních koleček harrachovského soukolí. Potom trenér H. Rieger přivítal navrátilce J.Jiroutka, který přislíbil celý podzim. Ale jelikož je v našem kraji možné střídat pouze tři hráče v poli a jednoho brankaře, bylo nutné zvolit šestnácku vyvolených.  Černý Petr bohužel padl na J. Poselta, který sice v minulém zápase zahrál velmi dobře, ale nedokončil předešlý trénink kvůli píchnutí v zadním stehenním svalu a také T. Vašíčka.

       Los o míč vyhráli domácí a hned po rozehrání naznačili, čím nás budou dneska chtít přehrát.  Hned při výkopu sprintovalo 6 hráčů před naší branku a vystrašili tím celou obranu. Tento překvapivý tah se jim povedl a zatlačili harrachovské na svoji půlku. Přetížená obrana, kam se vrátil na předstopera V.Škoda, vytváří první chybu v 6. minutě, kdy si J. Vodseďálek nechává vypíchnout balón a výsledkem rychlého náběhu útočníka domácích je trefená pravá tyč.  Naše ojedinělé protiútoky ve dvou hráčích nemají příliš šancí na úspěch a stále hrozí domácí nebezpečnými akcemi. Po chybě nestora naší brány L. Heferta, který nahradil pro dva zápasy dovolenkáře J.Vránu, následuje rozehra přímo na nohu protihráče, ten však netrefuje branku. Ten samý výsledek je i po prvním rohu domácích, kdy nepokrytá sedmička J. Illner trefuje pěknou hlavu, ale bez zásahu do černého. Fotbal však nemá logiku a za stálého tlaku a pestré hře domácích přichází 14. minuta, kdy si M.Tuhela zatáhl po lajně balón, zkušeně našel D. Medala a ten korunuje tuto pěknou akci českou uličkou zpět na Michala, který posílá vedle levé nohy L. Dlaboli na 1:0.  Fotbal už je takový - domácí hráli fotbal a hosté vedli. Zpražení roztockých se povedlo, hra se vyrovnala, ale bohužel ne na dlouho.

      V sychravém a ubrečeném počasí si náš gólman stěžoval na protivítr a při každém výkopu to smrdělo. Naše záloha se po několika nepovedených výkopech tomuto faktu nepřizpůsobila a při každém dalším očekávala výkop až příliš vysoko.  Bylo tak i v 22. minutě, kdy se dostává do samostatného protiútoku domácí útočník, podstřeluje L.Heferta, ten se štěstím tečoval mimo.  Byla to první velká hrozba a za pár minut už bylo zle. Po závaru před bránou  L. Hefert nevyboxoval balon, k dorážce se dostává  J. Baytalon a klasickou šmudlou vyrovnává na 1:1. Tento okamžik dostal do sedla domácí ještě pevněji a o minutu později trefují po rohu břevno. Je škoda, že si neumíme lépe zhodnotit soupeře. Váhová i výšková převaha byla jasně na straně soupeře a my se snažíme hrát vzduchem, i když je zřejmé, že pokud bude lítat balon z nohy na nohu, nemají tito vysocí a udělaní chasníci šanci. A tak se celý první poločas odvíjel v náš neprospěch, i když skončil 1:1, a to i po pěkné akci z 42. minuty hráčů  Mečíře a Illnera, kde prvně jmenovaný pěkně sklepává hrudníkem a Illner svižnou ranou poslal nad.

    V šatně, podobně velkých rozměrů jako u nás, bylo nutné držet rozbité otevírající se dveře, aby z taktických plánů nic neuniklo. (Je pravda, co měli říkat rozhodčí; těm tam chyběla i skleněná výplň prostě všude je něco - někde nefunguje klika, někde blikají světla...).  Ale asi se vše povedlo utajit, protože jsme si řekli, že začneme hrát po zemi a celou hru zjednodušíme.  Přesně tak to také vypadalo po návratu na hřiště, kam přišlo zcela jiné mužstvo hostů a domácích jedenáct statistů se nestačilo divit. Konečně se pohybovala mičuda a lítal i soupeř.   Naše zlepšená hra vyústila v několik slibných šancí, ale bohužel jak jsem již psal, fotbal nemá logiku. Opakovala se situace z prvního poločasu, jenom v obráceném gardu. Harrachov hrál fotbal a soupeř udeřil. V 56. minutě se ze zbytečného rohu L. Hefert nedostal přes hráče k vyboxování a druhou dorážkou z blízka dává J. Kužel na 2:1.  Zbraně jsme však nesložili. V 62. minutě se po faulu na půlce dostává k rozehrání přímého kopu M. Tuhela a krásným stříleným centrem nachází ve vápně pěkně naběhnutého R. Kroupu a ten umísťuje hlavičkou míč do sítě. Z vyrovnání na 2:2  se raduje už i A. Vodseďálek, který vystřídal  v poločase  M. Riegera, jenž v šeru, vinou své oční indispozice, poletoval po hřišti jako zmatená včela.

   Naše radost však netrvá dlouho. O minutu později si vybírá slabou chvilku ve slabším zápase L. Hefert, kdy si lehký vysoký balón sklepává pod nohy, ten na blátě neodskakuje a Nýdrle opět z blízka doklepává.  I přes gól se nám do této doby hra poměrně dařila a nic nenaznačovalo, že by zápas nějak vybočoval z normy. Hrál se fotbal nahoru dolu a do 67. minuty jsme drželi hratelný stav.  Škoda, že několik necitelných brzd od hlavního rozhodčího, kdy výhoda držení míče byla zřetelná, zhatila několik přečíslení.  Pak se však mávnutím kouzelného proutku rozdvojuje osobnost pomezního rozhodčího a stává se domácím dvanáctým hráčem a zároveň divákem.  Nelze si jinak vysvětlit jeho počínání, kterému se divili i domácí fandové. Asi si řekl „ jak by asi dopadla tato akce, kdybych pustil dvoumetrový ofsajd dvou hráčů“. A tak učinil.  Protesty nám nebyli k ničemu a gól Pavla Kupkára byl uznán. Domácí vedli 4:2. Tento okamžik rozhodl celé utkání. Byli jsme nuceni otevřít obranu, toho využili domácí. Po řadě individuálních chyb nám postupně z rychlých protiútoků nasypali tři góly.  Výsledek sice vypadá hrůzostrašně, ale vývoj zápasu nebyl tak jednoznačný. Na rozhodčí si stále stěžovat nemůžeme, i když se jim tak nějak zázračně, po půli daří točit kolem zápasu. Budeme si muset zvykat, že dnešní fotbal není jen technický ale také silový a ten nám dělá velké potíže.  V taktických dovednostech každého hráče musí být i přerušení hry při počínajícím protiútoku a třeba i obyčejné zakopnutí míče do autu. Ne vždy je potřeba udržet plynulost hry.

    Závěrem je potřeba vrátit se k excesu J. Poselta, který si svoji zlost vylil na Facebooku a poslal vzkaz vedení fotbalu jeho přesné znění, najdete zde :

 

Dárek pro naše vedení aby si dokázali spočítal kolik lidí má jed na zápas a kolika dalším lidem zkurvi neděli

Těžko se dá reagovat… Prozatímní systém je takový, že nikdy není jasné, kolik lidí se dostaví na zápas a tak kalkulačka, ač za ní děkujme, moc platná nebude. Je jen smutné, pominu-li co zatím Kuba odseděl za Harrachov, že hráč který se nedostane do soupisky, hned po zjištění, že nehraje, bez zájmu o zápas společně s T. Vašíčkem opouští Roztoky ještě před výkopem. Možná by bylo lepší nechat jej si načatý sval dodělat a zhatit mu jeho pracovní plány, ale jak by to dopadlo, se již nikdo nedozví, doufejme....  Někdy je prostě lepší napočítat do deseti, než se povede vypotit tento nesmysl… Na začátku bylo zmíněno něco o harrachovském soukolí, v tomto počtu lidí se nejde zavděčit všem, ale nemůžu se zbavit dojmu, že toto kolečko mělo nějaké neobroušené a ostré zuby.

        V přímém kontrastu je počínání A.Vodseďálka, který sice také promlčel na lavičce první půli ze zklamání, že se nedostal do základu, ale uchopil šanci přesně obráceně a perfektním výkonem si řekl o post pravého obránce proti Pěnčínu.  Bude to velmi těžký zápas a doufáme, že si fanoušci i hráči najdou cestu v hojném počtu, aby bylo zase z čeho vybírat.  Bude to potřeba, hrát se bude s druhým celkem tabulky.  Snad nám pomůžou všichni svatí a třeba i svatý Jakub Starší – patron všech válečníků.

SESTAVA

  FAKTA O UTKÁNÍ  

Hráči domácí

 

Hráči hosté

č.
Příjmení a jméno
Stř.
ŽK
ČK
Br.
 
č.
Příjmení a jméno
Stř.
ŽK
ČK
Br.
1 Dlabola Luboš               1 Hefert Libor            
3 Mečíř David   K     79         2 Kroupa Rudolf 78   61     1
10 Hornig Martin               3 Horáček Ladislav K            
8 Kužel Jiří     76     2   4 Tuhela Michal           1
4 Nýdrdle Jakub           2   13 Vodseďálek Jan 78          
9 David Dominik               6 Bergmann Roman              
14 Honců Tomáš     70         7 Medal David            
2 Mikolášek Daniel     61         12 Škoda Vítek            
7 Illner Jakub 56             11 David Martin     76      
11 Baytalon Jakub 84         1   5 Rieger Michal 46          
5 Nýdrle Jaroslav 64             9 Kobr Jiří            
13 Kupkár Pavel 56         2   8 Vodseďálek Aleš 46          
6 David Ondřej 64             10 Chlup Robert 78          
17 Maďarčík Jiří               15 Řehořek Martin            
15 Fischer Radek 84             17 Jiroutek Jakub 78          
12 Kopáček Leoš                
Střelci domácí
 
Střelci hosté
Pořadí  Příjmení a jméno Minuta   Pořadí  Příjmení a jméno Minuta
2 Baytalon Jakub 27   1 Tuhela Michal 15
3 Kužel Jiří 56   4 Kroupa Rudolf 62
5 Nýdrdle Jakub 63    
6 Kupkár Pavel 68    
7 Kužel Jiří 77    
8 Kupkár Pavel 88    
9 Nýdrdle Jakub 90