8.kolo Návod, jak se porážet sami – FK Harrachov

 

     TJ Jiskra HARRACHOV :  TJ Sokol Horní Branná   1 : 4   ( 0 : 2)

                 

         Nejprve je nutné zmínit tréninkovou morálku. Ve středu před zápasem bylo opět plné hřiště a to je jistě hodně dobře. Snad brzo přijdou dny, kdy se nám podaří přenést klid a pohodu při zakončování i do zápasů. O tréninku nám to tam padá, že by i Lewandowski záviděl a pak, no jak to popsat – prostě bída. Trenérova slova, že je to koukatelné, jsou poněkud degradována množstvím individuelních chyb celého mužstva. Soupeř si ani vlastně nemusel vytvářet šance, my tu černou práci za něj odvedli sami. Asi se bude potřeba zaměřit na to, zda je vždy ku prospěchu věci neustále tvořit hru od zadu nebo hrát po celý zápas pořád to samé bez ohledu na soupeře a vývoj. Většina gólů padá do 7 vteřin z rychlých protiútoků.  Když si přebereme ty naše obdržené, je to přesně tak. My bušíme opět do obrany, snažíme se kombinovat až do kuchyně a ono to jaksi nefunguje. A když už se nám to povede, netrefujeme zařízení. Naše složitá hra nahrává soupeři a ten čeká na naši chybu… Jóó a pak je tu ještě jeden důležitý moment - trénující brankař.

   

Přitom pro nás mač nezačal vůbec špatně. Po počátečním oťukávání jsme se dostali v 10. minutě k přímému kopu. Po dlouhé domluvě (ne vždy byla v Harrachově dlouhá rozprava zárukou kvality) mezi M.Tuhelou a D.Medalem se narodila pěkná šance. D. Medal šikovně zmátl obranu soupeře a přeběhl balón směrem do hřiště, ale pak zamířil na opačnou stranu podél zdi. M. Tuhela mu poslal balón nezištně za obranu a jen škoda, že centr nenašel lepší využití. Na to poprvé hrozili hosté.  Ve 14. minutě se zatím jen zastřelují a svůj projektil posílají nad a to i o minutu později z přímého kopu. Pak už začal úřadovat zběhlý silničář na lajně. Rozhodčí dnes přijeli ve dvou a tak nezbylo než angažovat nějakého nešťastníka. Jeho výkon však snese přísné měřítko, je vidět, že už to někdy dělal. Odměnou mu budiž foto v tomto článku. Hosté sice u jednoho ofsajdu měli dost povídání, ale to už tak bývá. Všem se nezavděčíš.

     Ve 25. minutě už opět úřadují domácí a pěkná akce po ose M. David, A. Vodseďálek, který patou vybízí R Bergmanna. Škoda, že tyče jsou opět na jiném místě.  To hosté věděli, jak na to.  D. Paulů načapává houbaře J. Vránu při návratu z výletu a lobem pohodlně zavěšuje na 0:1. K vyrovnání mohlo dojít ve 34. minutě, kdy si to mezi dva obránce namířil M. Tuhela, za hranicí velkého vápna jej bez zájmu o míč semleli dva obránci. Rozhodčí však nepíská, takže to faul nebyl. Hned na to opět úřaduje jedenáctka hostů D. Paulů a zvyšuje na 0:2 po zmatku a pořádných minelách v naší obraně. Kontaktní gól se následně snažil doručit do brány M. Tuhela z přímého kopu, ale opět platí stará dobrá pravda – trefit branku.  Vzor si z něj vzal  D. Paulů: OPĚT!!!, který si málem sáhl na hattrick. První střelu ještě J. Vrána zázračně vyráží, ale míč se vrací na jeho nohu a ve sto procentí šanci selhává. Bylo by po zápase. Možná to tam mělo padnout, byl v kabině průvan. 

    Druhá půlka začíná naším tlakem, který vyúsťuje v slibnou akci v 53. minutě. Faul na M. Tuhelu metr za vápnem rozhodčí nepíská a nechává výhodu (nevýhodu). Spravedlnost však byla doma a celá situace končí penaltou. Hostům toto rozhodnutí moc nevoní a tak brankář hostů J. Hrubý tak dlouho zdržoval, až se u toho snad i přebalil. Nic mu to nebylo platné, L.Horáček se nemýlí, posílá jej do jiného koutu než balon a snižuje na 1:2. Kaňkou na této situaci zůstává, že tento známý penaltový exekutor s téměř 95% úspěšností se přistihl, (jak sám po zápase přiznal) že se málem … no však víte …tak jako kdysi Matýsek. Ještě že zvítězil rozum a jako správný kapitán to vzal na sebe… Rozhodující moment zápasu však nastává v situaci po dvou minutách. Neúnavně frustrovaný ale bojovný J. Poselt, vybojoval na obránci balon, jeho nahrávku mu opětuje A. Vodseďálek, ale Kuba po vyšachování všech trestuhodně netrefuje branku bez brankaře. Velká škoda, hosté by se položili a výsledek mohl být opačný. Takto stačilo hostům čekat na svoji šanci v otevřeném středu pole.  V 65. minutě si D. Šimek vyzkoušel trestňák, jenž končí těsně vedle levé tyče. Ale v 69. už se dočkali. Po našem odfláknutém autu,  ještě J.Vodseďálek odkopává, ale pouze na velké vápno, přímo na nohu M. Hanče a bylo po nadějích 1:3. Šanci na kosmetickou úpravu dostal ještě v 86. minutě R. Bergmann, kdy stíhá velkou svíci za obranu, avšak volí strašně těžký kop. V tu chvíli stačilo použít hlavu a zrovna jí využít. A tak nám dal ještě lekci z produktivity v předposlední minutě J. Rybníček a sestřeluje naše přehnané předzápasové vyhlídky a to opět vysokým výsledkem 1:4.

   Co dodat. Snad hlášku bývalého hráče Arsenalu v televizním dokumentu „Vraťte se na zem a pomáhejte si, bude to pro vás mnohem jednodušší“. On tedy myslel jejich namyšlenost. Nám stačí sundat na zem hru i souhru. Co je platné, že J.Poselt vyhrává všechny hlavy z nákopů od brány, když další souhra není. Co je platné, že se rozehrává od obrany, když záloha dostane balon až v době, kdy již obráncům začíná hořet koudel… Je to občas nějaké zmetěné. Možná není od věci občas během zápasu něco změnit nebo to aspoň zkusit (zasvěcení vědí :) ).  

   Závěrem k divákům. Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale i přesto jim děkujeme za podporu. Dostavili se v hojném počtu a budeme věřit ve více takových. Snad je potěšíme už v Zásadě v sobotu od 14:00. Prozatím máme za sebou porci zápasů s celky horní půlky tabulky, a tak budeme doufat, že tu spodní pokosíme, neboť „Hodiny“ nám nějak zapadávají prachem.

 

SESTAVA

 

FAKTA O UTKÁNÍ

Hráči domácí   Hráči hosté
Č. Příjmení a jméno Stř. ŽK ČK Br.   Č. Příjmení a jméno Stř. ŽK ČK Br.
1 Vrána Jakub               1 Hrubý Jiří            
13 Vodseďálek Jan     64         6 Kocourek Jiří (K)            
3 Horáček Ladislav (K)           1   17 Jón Tomáš 71   41      
4 Tuhela Michal     40         2 Šimůnek Tomáš            
10 Jiroutek Jakub 81             5 Pešina Jan     54      
6 Bergmann Roman     76         14 Paulů Jaromír            
7 Medal David               8 Hanč Martin           1
8 Vodseďálek Aleš               7 Šimek David            
9 Kobr Jiří               4 Jindřišek Martin            
12 Poselt Jakub               11 Paulů Dušan 78   80     2
11 David Martin               9 Beneš David            
2 Kroupa Rudolf               3 Strmeň Jakub 71          
14 Vašíček Tomáš               16 Dusík Josef            
15 Ježek Jiří 81             10 Holman Jaromír            
5 Hefert Libor               12 Rybníček Jakub 78         1
Střelci domácí     Střelci hosté  
P. Příjmení a jméno Minuta   P. Příjmení a jméno Minuta
3 Horáček Ladislav 54   1 Paulů Dušan 29
        2 Paulů Dušan 35
        4 Hanč Martin 69
        5 Rybníček Jakub 89